Новини от ФК Европейски Колеж

ТЕМА 5: Прекрасни физически данни за футболист! Какво се крие зад тази максима?!

Неделя - 13 Май 2012г.
ТЕМА 5: Прекрасни физически данни за футболист! Какво се крие зад тази максима?!

Прекрасни физически данни за футболист! Какво се крие зад тази максима?!


Футболистът е АТЛЕТ, но не и лекоатлет! Какво разбирам под това?! Футболистът трябва да е в състояние за 90 минути да избяга 10-13 хиляди метра. Разликата при бягането в във футбола и леката атлетика идва от факта, че футболът е контактен спорт изпълнен със единоборства, което изисква много по-специфична издръжливост и отличен вестибуларен апарат - бърза ориентация и пазене на равновесие. Футболът изисква изключителни ловкост и пъргавина. Силата в ръцете, раменния пояс и гърба е определяща за способността на футболиста да „гърдира" противника далеч от топката, за да си осигури пространство за игра под преса! Непрекъсната смяна на посока, изисква много добра еластична сила в мускулите на долните крайници и специфична устойчивост на ставите в коленете и глезените. Необходим е отличен демараж - промяна на скоростта от нула до максимум и обратно. Взривната сила на долните крайници е изключително важна за борбата във въздуха и демаража. Темпото на бягане е различно: от леко (със скорост 3-4 метра в секунда), през средно темпо (4-7 метра в секунда) и спринт над 7 метра в секунда. Ходене и почивка са предвидени единствено при спряна игра и на почивката между двете полувремена. Антропометричните данни на състезателите са важни от естетическа гледна точка и поради спецификата на някои постове, в зависимост от стратегическите разбирания на конкретния треньор по футбол!
Едва когато си наясно какви физически качества са ти необходими за да играеш професионален футбол и си отговориш на въпроса, „КАК" ще се развият, ти ще получиш методика за тренировка. След въпроса „как" - с какви средства (упражнения) развиваш качествата, трябва да си отговориш на въпроса за „ДОЗАТА". Всяко нещо в живота може да бъде и лекарство и отрова в зависимост от „дозата". Следователно без основните въпроси от ТМСТ (теория и методика на спортната тренировка) не можеш да бъдеш сигурен лекуваш или убиваш! 
Ефекта от тренировката зависи от времето за работа, времето за почивка, броя на повторенията. Интензивността на работата, характера на почивката, време за възстановяване до следващата тренировка са определящи за тренировъчния ефект. Възстановяването е определящо за смисъла от натоварването. Възстановява се чрез сън, с хранителни добавки (белтъчини, мазнини, въглехидрати), с напитки (изотонични, регулиращи водно солевия баланс на организма), с физикални средства(басйн - топъл, студен; сауна, тангентор).

Само спазването на основния закон за тренираността и спортната форма гарантира тяхното подобряване! Става дума, че след натоварване трябва да се осигури възстановяване, да се стигне до свръх възстановяване (супер компенсация - когато нивото на тренираност е по-високо от предишното ниво), едва тогава да се направи нова тренировка със същия характер. Трябва да се научи какво е времето за възстановяване след аеробна работа, след анаеробна работа и след алактатна работа, което варира от 24 до 72 часа. Трябва да се ползват тестове за определяне на физическото състояние на футболиста и на тяхната база да се определят характера, обема и интензивността на следващата тренировка!

Ако някой прави това в тренировъчния процес ще успее, но мисля, че със закриването на лабораторията в спортния диспансер в Пловдив преди 20-тина години всичко приключи! За това всеки резултат е случаен и неаргументиран. Преписва се от тетрадката на бивши величия в треньорството, без да се следят промените в организма на състезателите. Ако играчите издържат - има резултат, ако не издържат - няма виновни!

Има ли решение... Мисля, че ако не си сигурен, как ще помогнеш, трябва да си сигурен, че няма как да навредиш!... Как да стане това?!

Подбираш си за кои качества да работиш през седмичния цикъл. Разпределяш ги така, че за едно и също нещо работиш минимум през ден - осигуряваш 48 часа за възстановяване. Когато правиш скоростна издръжливост или тежка алактатна - анаеробна работа осигуряваш 72 часа! Следователно, ако дозата е малка няма да надградиш, но ако си прекалил с дозата, оставяш достатъчно време за възстановяване и супер компенсация! 

Остава да предложа един седмичен цикъл за работа през състезателен период, където ще се аргументирам, кои са футболните средства за изграждане на кондиция и как се подреждат те през седмицата за да имат положителен ефект за отбора и най-вече за здравето на състезателите!

Вижте фотогалерията към новината
Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж