Новини от ФК Европейски Колеж

ТЕМА 3: Чувството към топката

Събота - 05 Май 2012г.
ТЕМА 3:  Чувството към топката

ЧУВСТВО КЪМ ТОПКАТА!
РАЗВИВА СЕ ПАРАЛЕЛНО С ЧУВСТВОТО КЪМ ИГРАТА.

Всяко действие с топката трябва да може да се използва в мача. Нарича се индивидуално тактическо действие и служи за решаване на колективни тактически задачи. Те от своя страна изпълняват стратегическия план зададен от треньора в конкретния мач!
Това изречение трябва да се чете и препрочита докато достигне до съзнанието на футболиста. Само когато осъзнаеш, че владението на определен технически похват е тактическо оръжие в мача, ти ще бъдеш полезен на треньора и съотборниците си! В противен случай си просто жонгльор!

ПОВТАРЯМ! ТЕХНИЧЕСКИТЕ УМЕНИЯ ТРЯБВА ДА СА ПОДЧИНЕНИ НА РЕШАВАНЕТО НА ТАКТИЧЕСКИТЕ ЗАДАЧИ В МАЧА.
ДЕЙВСТВИЯТА ВИ ТРАБВА ДА СА ЛОГИЧНИ ЗА ПАРТНЬОРА И АЛОГИЧНИ ЗА ПРОТИВНИКА. Това се получава чрез изненадващо подаване, но след като има пет решения, осигурени от правилно пласирани партньори!
Техническите умения и ДИНАМИКАТА ПРИ ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЯ определят нивото на групата, в която ще намериш място да се състезаваш!
За да сме пропорционално разпределени в игровата площ трябва да намерим отправно тяло за движения и тактически действия, а не всеки да разчита на своята интуиция. Това отправно тяло е топката. Тя е като слънцето в пустинята, което единствено спазва посока изток запад и другите се ориентират по него, а не се опитват да отидат на слънцето!
ТУК Е И РОЛЯТА НА ТРЕНЬОРА ДА ОСИГУРИ ЕДИНОМИСЛИЕ И ЕДИНОДЕЙВСТВИЕ НА ТЕРЕНА, С ПОМОЩТА ТАКТИЧЕСКИ ТРЕНИРОВКИ ЗА ПОЗИЦИОНИРАНЕ СПРЯМО ТОПКАТА!

НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ СЕ ОТКЛОНИХ ОТ ТЕМАТА: ЧУСТВО КЪМ ТОПКАТА! НАПРОТИВ! С въпроса „ЗАЩО?” акцентирах жизнено важния смисъл на прецизната, динамична и красива игра с топката и я разграничих от самоцелното задържане на топката! Ето и едно послание на Йохан Кройф за тези, които искат да играят на най-високото ниво:

  • Изчисти всички недоразумения с топката! Ако не си изгладил до съвършенство взаимоотношенията си с коженото кълбо, по-добре си изкарвай прехраната с нещо различно от футбол!
  • Не приемам футболист, който е притеснен и не се наслаждава на това, което прави! Първи урок на всеки футболист е „Топката не ми е враг”!
  • Все пак важното е не да правиш циркови номера, а да не грешиш при изпълнението на правилните прости неща! За да стане нещо перфектно, трябва да бъде изчистено от излишни намеси и изкуствено усложняване!
  • Тези три цитата на Йохан Кройф казват всичко! Дал съм ги на всеки мой състезател, с който съм работил, но са стигнали до съзнанието на много малко от тях.


Човек се мотивира от собствените си интереси и потребности! Ако се убедиш, че докосването на топката е най-важното нещо за твоята ефективност като играч, няма нужда треньорът да ти виси на главата и да те „учи” как да подаваш! Влизаш в някоя „клетка с изкуствена трева”, с приятели, вместо на някое кафе и почвате да играете 1 на 1; 2 на 2; два удара; цък-цък! Който не ме разбира, да не чете нататък!
Два часа дневно след тренировка, 20 дни в месеца по 10 месеца годишно в продължение на 10 години! Тези  4000 часа допълнителен труд, са необходими да автоматизираш всички свои двигателни навици и да добиеш увереност във всяка една ситуация на терена!

Убеден съм, че всички искат да играят футбол за много пари, а като прочетат идеята ми за лично усъвършенстване се подсмиват ехидно. Вярвам в резултата след подобен труд, поради факта че никой около мен в последните 20 години не е станал играч от световна класа. Най-талантливите се уповаваха на интуицията си, а най-трудолюбивите нямаха талант! Резултатът е средно статистически футболисти с повече или по-малко късмет и връзки, поиграли футбол в „А”; „Б” или „В” група!

В следващата статия ще довърша темата конкретно за играждане на техническите умения. След изложението за смисъла и начина на техническото усъвършенстване ще кажа няколко основни методически принципа, който трябва да се знаят от всеки, за да не се автоматизират вредни навици!

Вижте фотогалерията към новината
Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж