Новини от ФК Европейски Колеж

ТЕМА 2: Качества необходими да станеш Класен играч!

Четвъртък - 19 Април 2012г.
ТЕМА 2: Качества необходими да станеш Класен играч!

19.04.2012  Здравейте, във втората ни среща  смятам да коментирам защо в България се раждат много таланти, а се реализират малко класни играчи! Така на практика ще изложа и виждането си за класен играч и ролята на добрия треньор зад него!

 

Талантът на състезателя е разнороден и за съжаление никога не е комплексен! За да се реализираш трябва да си наясно какво е необходимо за това. Да си изясниш кои са твоите силни и слаби страни. Да си готов на труд ежедневно да развиваш и силните,  и слабите! Да станеше съвършен там където си надарен и да не отстъпваш на никого, там където си слаб!

Само тогава можеш да станеш Класен играч!

 

Систематизиране на качествата необходими да станеш Класен играч!

  1. Чувство към топката – лесно да усвояваш трикове и финтове, да поемаш топката „меко”, да подаваш прецизно. С топката сте в хармония. Тя  не може да ти е „чуждо тяло”,а е част от теб!
  2. Прекрасни физически данни: Ловкост, пъргавина, координационни способности. Линейна скорост и отскокливост, скоростна издръжливост! Всичко това подлежи на тренировка и развитие, но на всеки отделен човек се отдава различно.
  3. Футболен интелект – Способност да предвидиш развитието на играта с един поглед върху моментната ситуацията. Способност да разпределяш внимание, а не се вторачваш в топката. Да имаш в главата си общия план на разположение, както на твоите съотборници, така и на противника.  Да предвиждаш ситуацията в атака и отбрана и да се позиционираш на точната позиция навреме. Ако играта с топка му е самоцел без идея, как да се впише в игровата концепция на треньора, той си остава жонгльор!
  4. Характер – способност да поддържаш концентрация през целия мач. Да не се подценяваш. Да не се главозамайваш. Да си самоуверен. Отговорен, но без чувство за вина! Основните черти са дисциплина, смелост, воля и благородство. Никога да не се предаваш и никога да не се задоволяваш с постигнатото! Да бъдеш кавалер с противника, съотборници и дори с тези, които те хулят! Всичко това се развива ежедневно!
  5. Готовност на труд и непрекъснато самоусъвършенстване! Състезатели, които никога не се отказват да преследват целите си работейки ежедневно върху самоусъвършенстването си! Това е петата разнородност на таланта, която според мен е заложена в най-малка степен на българите. Това  е основният проблем в реализацията на класни играчи и нас! …. Въпреки, успехите и неуспехите! Въпреки разочарованията или еуфорията от успеха състезателят трябва да е зареден с безпокойството, че ако днес не свърши нищо, утре вече ще е късно да наваксаш за големия футбол! Хора, които осмислят тренировъчния процес и разбират същността на всяко упражнение и търсят личното си усъвършенстване чрез него. Хора, които намират време вечер 20 минути да се самоанализират. Да извадят максимума от предния ден и да фиксират целите и задачите за следващия!

Имам опит като треньор на юноши от 1994-та година, когато започнах работа с юноши в Ботев Пловдив и знам, че без комплекс от всичките шест качества никой не може да стане Класен играч.

Намерим ли състезател загатващ по малко от всичко, следва най-важното – да не допуснем да се провали! За целта от малък се стремим да го подготвим, че може да стане известен футболист и начина му на живот трябва да се подчини на тази „кауза”!

Хранене, възстановяване, отношения със съотборници, взаимоотношения с приятели и фенове! Всичко е първостепенно и не бива да бъде подценено! Трябва да е готов да се откаже от безброй неща характерни за неговите съученици. Да заживее с мисълта, че е различен и това не го прави нещо повече или по-малко от останалите. Просто неговата мисия не е да отиде на бар или да свали най-готината „мацка” ! Да се напуши или да се напие на някой купон защото всички го правят!

Неговата мисия е да се лиши от „тийнейджърските” екстри в името на една успешна футболна кариера.

Животът не завършва с футболната ти кариера, а започва от там! На 18 или 30 години, ти спираш с футбола и започваш от начало!

В ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ ти вече имаш нова „кауза” и тя се нарича СЕМЕЙСТВО! Вече трябва да си отговорен за другите.

Ако тогава ти да си крачка пред всички, благодарение на лишенията, които си преживял, но зареден с емоции, които никой обикновен човек не познава. Ако имаш висок имуществен ценз и социално положение, които ти позволяват да отгледаш и възпиташ достоен наследник! Тогава си ОК!

Ако обаче си ходил на тренировка и си имал мечти, които не си превърнал в „цели”. Ако си вегетирал във някои от българските дивизии, лъган за заплати и социални осигуровки. Ако си играл в повече уговорени мачове от колкото в истински.  Тогава значи започваш от НУЛАТА.

Тогава твоите съученици, които между другото са станали личности, те разпознават като „бивш гъзар”. Всичко останало, което коментираш на „Авеню”, по адрес на „калпави” треньори или лоши бази в България, които са ти попречили да станеш „звезда” е „алиби”, което няма как да издържи!

 

Вижте фотогалерията към новината
Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж