Новини от ФК Европейски Колеж

ТЕМА 1: Да си поговорим за футбол

Четвъртък - 12 Април 2012г.
ТЕМА 1: Да си поговорим за футбол

Здравейте!

Появяването на тази колонка в сайта на ФК „Евроколеж” е мой каприз, който е подкрепен от ръководството на Клуба.

Аз самият нямам точна идея какво ще публикувам в нея, но се надявам да се получи нещо интересно и полезно за всички, които се интересуват от играта футбол, като ИГРА!

Има много учебници, списания, книги и сайтове, които анализират играта футбол и методиката на преподаване, но аз лично, много от нещата, които правя не взимам на готово, а разработвам на базата на грешки, които допускам или на базата на случайни ходове на мои и противникови състезатели, които водят до успех.

Иначе казано ако не анализираме играта, като игра и не споделяме опита си, ние няма как да се развиваме. Това е причината аз да потърся чрез тази колонка състезатели или треньори, които са готови да излагат своите виждания свободно, без притеснение, че ще се изложат или утре ще бъдат разгадани от противника и няма да спечелят!

Не съм систематизирал в главата си реда на проблемите, които ще засегнем в тази „колонка”, но съм сигурен, че на първо време трябва да се изясни каква е ролята на треньорския щаб в един отбор!

Обидно ми е години наред да слушам, че „уча децата на спиране и подаване” и да отговарям на въпроса „Това ли си ги научил бе ……….???”.

 Обидно ми е да чета, как треньор чийто отбор побеждава днес е отличен „стратег”, а утре като загуби е „пълна катастрофа”. Как хора, които си вадят хляба с писане нямат никакъв респект към тази професия и дават оценки само защото имат право да пишат каквото си решат и избирателно манипулират фактите от жълто към тъмно жълто!

За мен само ръководителите на един клуб могат да анализират резултата от работата на един треньор, защото те са го наели на работа, след като са прочели и осмислили неговата концепция – защо идва на работа, какво и как ще се опита да постигне. Какво ще даде от себе си и на какво ще разчита от другата страна!

Съжалявам , че журналистите трябва да търсят как да си продават материалите, но който обича играта футбол няма как да се обогати, освен ако не потърси в някоя рубрика коментари и анализи, препечатка на интервю от западно издание. Там просто жълтата и спортната преса си имат граници, които в България се размиват!

В нашата колонка няма да има нито един „оплют” колега или арбитър. Ще има място за въпроси и отговори, които да помогнат на някой, който търси помощ и в наше лице открие възможност да опита, да се справи с проблема си!

Надявам се ежеседмично, в рамките на една машинописна страница да излагам по един проблем и евентуалното му решение и след година или две да се е получил един „труд”, който да спести усилията на много любознателни хора, които искат да се развиват като състезатели или треньори!

Ако не успея, поне ще обобщя собствения си опит …

Първата тема естествено ще е посветена на състезателя  - футболиста

Втората  тема ще изясни ролята на треньора за неговото изграждане и реализация!

Третата тема ще уточни ролята на  Клуба

Следващите теми ще се занимават с играта футбол, като „стратегическа игра”

Ако вече ви е станало скучно, може да не се занимавате с мен … няма да сте първия!

                                                                                                                                     С поздрав: Митко Джоров

Вижте фотогалерията към новината
Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж