Думата на треньора

Тема 9:Работата с топка и движението без топка са еднакво важни за успеха на отбора.

Събота - 19 Май 2012г.

Тема 9: УМЕНИЯ и НАВИЦИ ... И ТЯХНОТО ФОРМИРАНЕ В ТРЕНИРОВЪЧНИЯ И СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС:
Работата с топка и движението без топка са еднакво важни за успеха на отбора.


ТАКТИКА В НАПАДЕНИЕ - КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ НА ОТБОРА ВОДЕЩИ ДО СТРАТЕГИЧЕСКАТА ЦЕЛ В МАЧА , А ИМЕННО ГОЛА: ПОБЕДАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ГОЛОВЕ, А ОТБЕЛЯЗВАНЕТО ИМ Е СЛЕДСТВИЕ НА ИНДИВИДУАЛНИ ИЛИ ОРГАНИЗИРАНИ ДЕЙСТВИЯ!

ДЕЙВСТВИЯТА В АТАКА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗУЧЕНИ и ОСМИСЛЕНИ по време на тренировка. За целта се развиват шаблони за изнасяне на топката, завършек на атака и организиране на балансирана рамка на разположение на състезателите в терена спрямо топката и противника.

ШАБЛОНИТЕ или елементи от тях, ТРЯБВА ДА СЕ УПРАЖНЯВАТ В ТРЕНИРОВКАТА, ДОКАТО СЕ ДОВЕДАТ ДО АВТОМАТИЗАЦИЯ.
ЕДВА ТОГАВА ИДЕИТЕ ЗАЛОЖЕНИ ОТ ТРЕНЬОРА, МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖАТ УСПЕШНО ПО ВРЕМЕ НА МАЧ , КОГАТО ПРОТИВНИКЪТ СЕ СЪПРОТИВЛЯВА АКТИВНО И НИ КОНТРААТАКУВА!

АВТОМАТИЗАЦИЯ и ИНТУИЦИЯ - Разчитайки само на интуиция не можеш да предприемеш действия в една видимо спокойна ситуация, когато противника се е прибрал и наситил собствената си половина. Тогава той не предприема действия, на които ти можеш интуитивно да противодействаш, а разчита ние да си подадем неточен пас, който те да пресичат и да ни контраатакуват! В такъв момент можеш разчиташ на предварително заучени и автоматизирани движения и подавания на топката, с които предизвикваш противниковата отбрана да сгреши в пререждането!

Технически потенциал: Работата с топка е функция на таланта и количеството труд, което си положил в махалата да усъвършенстваш контрола върху топката при допир с нея. Помага ти страхотно да реализираш прецизно идеята, която имаш в главата.

Тактически потенциал: Решаването на текущи задачи и постигането на междинни цели по пътя към гола е плод на тактическия потенциал на отделния състезател и отбора като цяло! Работата без топка представлява идеята за позициониране преди и след подаването, когато противникът владее топката, далеч от теб, близко до теб или сте в непосредствен двубой! С други думи от първия до последния съдийски сигнал през всяка милисекунда от мача! За това е нужен много по-голям и рядко срещан талант.

Много малко деца стигат до големия футбол, защото само едно на хиляда от трениращите тях притежават втория вид талант, наричан от треньорите „интуиция", „голов нюх" или дарба в отбрана да „ловиш нападателя", като му залагаш „капан" и го вкарваш в „безизходица" !
Според мен всеки талант може да се развива, ако природата е дала минималния зародиш от него! В последствие, количеството труд и характер определят нивото, което ще достигне състезателят в своята кариера. Важно е да си определиш стандарти, под които не си позволяваш да паднеш! Всяка тренировка е времето, в което можеш да надградиш постигнатото в предишната. Важното е да запазиш „настройките" програмирани от треньора!
Всеки компютър се настройва веднъж и само токов или механичен удар може да развали настройките му, докато при повечето състезатели е необходимо ежедневно настройване на „софтуера"! Това няма как да доведе до резултат при положение , че всяка тренировка започваш от „А и Б"!

Важен е и периода на реализация. При едни е бурното избухване и навлизане в професионалния футбол още в юношеска възраст, съпроводен с бързо прегаряне . Вторият е постепенно утвърждаване и дълга кариера, която не е бляскава, но е успешна!
Почти изключено е да си съчетал огромен талант от двата типа, подплатен с огромен труд и невероятен характер, помогнал ти да се съхраниш въпреки всички провокации и неудачи, които ти е предложил живота!

РОЛЯТА НА ТРЕНЬОРЪТ: ТОЙ Е ЧОВЕКЪТ КОЙТО ПАЛИ ИСКРАТА, ЗА ДА ПЛАМНЕ ОГЪНЯ! СТАРТЕРА НА ДВИГАТЕЛЯ или просто специалистът, зареден с информация, която трябва да достигне до Таланта, за да може той пълноценно да се реализира в Професионалния футбол!

РОЛЯТА НА ТРЕНИРОВКАТА: Присъствието на тренировка не е необходимо и достатъчно условие, таланта на състезателя да се реализира в мача! Напротив, системното повтаряне на грешни навици довежда до тяхното автоматизиране и превръща състезателя в прекъсвач за идеите на треньора и съответно за пречка пред отбора в официалния мач!
Следователно, знанията, уменията и навиците, които треньорът се стреми да предаде и изгради у състезателите трябва да се осмислят от тях и да се упражняват, за да овладеят основните необходимости да практикуват Професионален футбол!

ПРАКТИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ и СЪВЕТИ:
Желанието да се отбележи гол не е достатъчно, когато не можеш предварително да си представиш пътя, по който топката ще влезе във противниковата врата, следователно трябва да има идея за няколко хода напред и резервен вариант, ако те пропаднат!
Трябва да се реагира мигновено на всяка промяна на ситуацията (всяко преместване на топката създава и нова ситуация)!

Всеки играч трябва да може да играе там където го завари ситуацията, следователно трябва да познава спецификата на всеки пост!
Играта се основава на действия и противодействия от страна на противника - следователно успешните действия са плод на динамиката и изненадата, а успешните противодействия са плод на предвидливостта на отбраната да разгадае замисъла и осуети намеренията на атакуващия отбор!

СЪСТОЯНИЕ НА АТАКА: Отборът, чийто усилия и действия са насочени към отбелязване на гол!
ВИДОВЕ АТАКА: Постепенна и бърза .
ФАЗИ НА АТАКА: Организационна и завършваща.
КОНТРОЛ НА ТОПКАТА и ПОСОКА НА РАЗИГРАВАНЕ: В ширина ( с цел получаване на нови варианти за завършек на атаката) и в дълбочина (с цел успешен завършек на владението на топката). След като разиграването в ширина ни дава разнообразие, а пасът в дълбочината ни дава ефективност, контролът на топката не е самоцел, а подготовка за завършек на атаката с гол.
Най-бързата атака е контраатаката! При контраатака няма организационна фаза, защото противникът е нарушил своя баланс и предлага свободни пространства в отбрана от където можем директно да атакуваме и да отбележим гол!

ПРЕВЕНЦИЯ в атака: Още докато атакуваме, трябва превантивно да вземем мерки срещу контраатака на противника при загуба на топката! Трябва да балансираме „рамката" на отбора, така че при загуба на топката, ако не можем да си върнем притежанието НЕЗАБАВНО, поне да не допуснем пас в дълбочина на празно пространство зад гърба на отбраната и гол в нашата врата!
Тактически умения на нападателите без топка: Умението, с помощта на придвижване или оставане на място да осигуриш възможност (свободна линия между топката и теб) да получиш пас или да освободиш пространство за излизане от дълбочина за партньор.
Тактически умения с топка: Да ползваш умело дрибъл, двоен пас, пас през трети, уличка, диагонален пас, центриране или стрелба, така че да спечелиш предимство за следващия партньор от „рамката" и да улесниш отбелязването на гол! Следователно трябва да подадеш „пас послание", осигуряващ идея и предимство на партньора пред отбраната!

ЕФЕКТИВНОСТ В АТАКА: Разполагаме се широко с цел максимално използване на игралното пространство; Разширяваме и универсализираме зоните на действие, използвайки взаимозаменяемост и смяна на местата между състезателите; Съкращаваме времето за взимане на решение(имаме идея преди да получим пас) и осъществяваме прецизно игровите действия под преса!

ЕФЕКТИВНОСТ В ОТБРАНА: Когато се браним сгъстяваме пространствата в зоната на топката и задължително в огневите зони, когато топката се разиграва от противника в нашата половина.
ПРЕСА: Основното тактическо оръжие в отбрана, което изисква отлични технически умения за успешно блокиране на противниковия състезател в опасна зона и отнемане на топката без нарушение на правилата!
Индивидуална преса - предугаждаш подаването и тръгваш с началото на движение на топката, за да успееш да пресираш противника в момента на овладяването!... Посягаш за топката или се позиционираш - пасивен ли си или активен - това зависи от факта дали имаш подкрепата на партньор или не! 
Колективна преса: Представлява такова разпределение на състезателите в района на топката, че владеещия да няма шанс да я прекара между нас ( наличие на блокирал топката състезател и защитен блок разположен зад него)!
Тактически умения на бранителя без топка: Да разпределя внимание между владеещия топката и останалите противници, за да разгадае и осуети замисъла им! Да е между овладяващия и вратата. Да не забравя, от къде се отбелязва гол и да охранява огневите зони, вместо да гони топката по терена.

Тактически умения на бранителите в единоборство: Да излиза пред нападателя, когато може да стигне пръв до топката. Да не изпада от игра - посягането му да е събрано в крачка, която му позволява да стартира в обрана посока, заедно с нападателя . Искам да „хвърли му плувка" - да заблуди нападателя, че се „изхвърля" и „изпада" от игра. Така ако нападателят се хване „на въдицата", той не финтира, а само опитва да бутне топката покрай защитника. Тогава ако защитника е достатъчно повратлив тръгва с него след „спорната" вече топка, която не се контролира от никой и благодарение на изходната си позиция го изпреварва и я печели. Ако „капана" не проработи, продължаваш да ограничаваш време и пространство на нападателя, така че да осуетиш дълъг пас в празно пространство, а да го принудиш да подаде по посока на защитния блок, а не да го заобиколни с пас! Всеки защитник (от 1 до 11) трябва да знае, кога да задържи противника за да направим числено преимущество и кога активно да пресира, защото е уверен, че има защитен блок зад гърба! Да не допуска нарушения в отбрана в огневите зони пред собствената ни врата!

СЛЕДВАЩИЯТ МОМЕНТ! : Най - важният миг в мача... Независимо от действието ти в момента (правилно или не, ефективно или безполезно), ако не се придвижиш на нова позиция и не предприемеш нищо, означава, че играеш футбол „на парче"! Действаш само за собствено удоволствие, а не в интерес на отбора! Обслужваш своето „его" и „суета". Както уточних по-рано всяко действие е „послание" и предпоставка за бъдещи действия, така че фокусът на внимание трябва да е именно върху тези бъдещи действия на състезателя в мача! 

ОТВАРЯНЕ - РАЗИГРАВАНЕ- ЗАГУБА НА ТОПКА-СГЪСТЯВАНЕ (ПРЕСИНГ) - ВРЪЩАНЕ НА ПРИТЕЖАНИЕ - ОТВАРЯНЕ и отново и отново през всичките 5400 игрални секунди в мача!
КАК СЕ ПОСТИГА ТОВА: ВСЯКА ЕДНА ИГРА В ТРЕНИРОВЪЧНИЯ ПРОЦЕС Е СВЪРЗАНА С ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ! РИТЪМА НА РАЗИГРАВАНЕ И ПРЕЦИЗНОСТ НА ПОДАВАНЕТО СА ИЗДИГНАТИ В КУЛТ. Насладата в тренировката не идва от лиготиите и „лай-кучката" в нея, а от убеждението, че си тръгваш по-силен днес! За целта всичко се постига в пас комплекси и позиционни игра, като дори физическите качества се изграждат на терен с паркурсове! Нищо по-специално, с изключение на изключителната дисциплина и респект към професията ФУТБОЛИСТ! 

МОДЕРНИЯТ ФУТБОЛ е този, който носи успех. Най-успешния отбор в света днес е Барселона! Стилът им на игра се отличава с философия, която не търпи компромиси и само състезатели обучавани години наред във философията на Клуба могат да се наложат и да се насладят на привилегията да играят в Барселона. ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА ФИЛОСОФИЯТА: Успехът се преследва с къси подавания. Плавно, но непрекъснато движение на състезателите и ротации в изграждащата и особено в завършващата фаза. Способността да предизвикаш противника да последва топката и да освободи „огнева зона" , се комбинира с мълниеносен пас и спринт на състезател в свободното пространство! Всяко изпълнение е с невероятна прецизност и майсторство. Късите разстояния между разиграващите позволяват при грешка, незабавна преса от страна на получаващия топката, съпроводена с подкрепа от подавача. Така притежанието на топката се връща мигновено, дори да се допусне неточен пас! Пласирането е плавно, почти на ходом, но момента за тръгване се подбира до милисекунда! Посоката на подаването и скоростта на топката са „изчислени" до милиметър! Концентрацията и дисциплината са 95 минути от 90 игрални минути в мача. 

ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ - ТЕ СА СПЕЦИАЛНИ - техният талант, дисциплина и характер! За да са ефективни действията на състезателите и за да играят с висок КПД, те трябва да могат да реализират замисъла си под натиск - психически и физически. Тяхната реализация зависи от самочувствието и самоувереността им на терена. Иначе казано какъвто и интелигентен тренировъчен процес да сложиш, ако нямаш воля и характер да работиш под стрес, когато „си разклатен" от противника, ти нямаш шанс в нито едно „дерби"!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: И все пак „Барселона" отстъпи на „Реал" Мадрид в първенството на Испания 2011/12 и загуби полуфинала за „Шампионската лига" срещу „Челси"! Следователно техният стил, развит до съвършенство боксува. Клубове, които работят на „супер високо ниво" са намерили своя „ключ" към успеха срещу Барселона и тя е изправена пред дилемата - да се развие или да се примири! ... Какво остава на отбори, които нямат идея как да стигнат до противниковата врата и как да неутрализират атаките на противника? ... Целенасочена работа или смяна на хобито!

Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж