Думата на треньора

ТЕМА 7: ФУТБОЛЕН ИНТЕЛЕКТ

Четвъртък - 17 Май 2012г.

ФУТБОЛЕН ИНТЕЛЕКТ


Понятие, с което много се спекулира. Смесва се с понятията интуиция, тактическа грамотност, но всъщност е основния критерий, за лимита на състезателя по футбол!

Интелект (от латински - intellectus - познание, разбиране) е термин, с който се определя човешката способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея.
Веднага ми идва да попитам: Когато харддиска на компютъра е празен, има ли значение колко бърз е процесорът?! Или за хора, които не се интересуват от компютри, като ти е празна торбата с хитрини има ли значение колко бързо ровиш във нея?! Или на български: като ти празна главата, какво си се замислил?!

С други думи без да разполагаш с информация, няма как да си служиш бързо и точно с нея.
Ново питане - Хора, които не са ходили на училище или футболна академия, как играят уникален футбол! 
По мое мнение тяхното е дарба! Но дарба 1 000 000 на 1! Техният футболен интелект им позволява да се учат от практиката. Те нямат обяснение защо и как се случват нещата, но всичко им се отдава с лекота! Истината е че те, освен дарбата, са имали и цялото време на света да се отдадат на любимата си игра, която е станала и техен начин на живот! Практикувайки ежедневно 8-10 часа футбол на улицата и на стадиона те срещат проблеми, които се разрешават случайно или гледайки по-опитни съотборници! Те попиват всичко наготово и го прилагат, като собствен опит от този момент нататък, все едно са го учили с години! Те са недосегаеми и не са обект на внимание за футболен наръчник на треньора!

За съжаление всеки иска да ги има при себе си, да го направят треньор, но не всяка академия и клуб могат да си позволят, да ги задържат! По тази причина, всяка футболна академия трябва да се задоволи с това, което е в състояние да селекционира и развие! Трябва да оправдае името си „академия" и да преподава футбол „академично", на средностатистически надарени деца.

Трябва да заложи на методическа последователност за обучение и прилагане на основните принципи в атака: при изнасяне на топката, при прехода в атака, при завършека на атаката и незабавната реакция при загуба на топката! Същевременно трябва да се развиват навиците в отбрана при „висока преса", преса в средната третина и преса в собствената третина! Като се има пред вид, че уменията и навиците са лични и колективни, то минимума от информация необходима на юноша с нормален футболен интелект е поне една книга от 100 - 150 страници. 
Като се сетя колко четат съвременните подрастващи футболисти в училище (от 1994 до 2012-та съм треньор на ученици и съм абсолютно наясно с проблема), мисля че за повечето е непосилен труд . По тази причина ходят на тренировка от втори до дванадесети клас (десет години) и в края на краищата нямат елементарни познания и прецизност в играта, за да ги съжалиш, че не им е достигнал талант! 
Просто никой не си е задал въпроса „Какво трябва да мога в определена ситуация?" и не го е овладял до съвършенство за да има основание един треньор в професионален клуб да го ангажира, да свърши работа!

Методиката на всяка футболна академия трябва да разполага със стратегическа програма за игра в атака, игра в отбрана и стратегия при смяна на притежанието на топката. Това трябва да се обясни на състезателите и да се усвои от тях, както програмите и информацията се зареждат в хард - диска на компютъра. Това наричам ограмотяване на състезателите. След това в тренировъчния процес трябва да се създават конкретни ситуации, които се случват на мач (упражнения със и без съпротива) и тогава грамотният вече футболист ще разпознае решението на конкретната ситуация на базата на тренировъчния процес. Скоростта на разпознаване ще зависи от нивото на футболния му интелект (процесора в компютъра) и от нивото му на техническа подготовка. От скоростта на неговите решения и действия ще зависи нивото, на което ще играе професионален футбол.
Не забравяйте, че и 1000 гигабайта информация в паметта на компютъра ще бъдат безполезни без един високочестотен процесор. Напротив, колкото е повече информацията, толкова повече се бави решението!

Нов въпрос: Трябва ли тогава да товарим състезателите с информация, която не са в състояние да асимилират?! 

Отговор 1: Ако работим със завършени играчи в професионалния футбол трябва да сме наясно със изискванията си към всяка една позиция на терена и да селектираме подходящ състезател. С два три въпроса можеш да си изясниш каква е грамотността на състезателя, къде са белите му петна и нужно ли е да го затормозваш излишно, ако ти върши работа, но няма амбиции и капацитет за нещо повече! 

Отговор 2: Ако сме сред подрастващи играчи, които са любознателни и амбициозни, можем да им дадем всичко, а те да научат каквото им е нужно или каквото са в състояние да асимилират към този момент (всеки асимилира различно на различна възраст, в зависимост от интелекта си). Повечето информация може да се отхвърли временно или завинаги, а да вземеш само най-важното, но липсата на информация те лимитира! По-добре е да страдаш по някога от преяждане, от колкото да си винаги гладен! 
Ключът се крие в постоянството. Една книга, която препрочиташ непрекъснато, винаги ти казва различни неща, в зависимост от възрастта, на която я четеш!

Отговор 3: Ако състезателите са млади, знаят всичко и не се интересуват нищо, а между другото и нищо не играят, означава, че за тях и черепно мозъчната хирургия е безсилна, тъй като не е в състояние да се справи със смяна на глава! 

За тези които разпознаха себе си между знаещите всичко, аз бях до тук! Моля да ме извинят и ако за тях съм „луд", значи приемат извинението и ми правят комплимент!

За останалите, които са любознателни и могат да ми бъдат съмишленици ще обсъдим основната терминология във футбола, ще я съпоставим с военната терминология, защото футбола е преди всичко стратегическа игра и ще коментираме как да атакуваме и как да се браним на терена!

Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж