Думата на треньора

ТЕМА 13: ЗОНОВА ОТБРАНА

Събота - 26 Май 2012г.

ЗОНОВА ОТБРАНА I

 1. I.             Определение за „зонова отбрана”

За да дам по-изчерпателно определение за ЗОНОВА ОТБРАНА бих казал следното: Игра в защита, при която с помощта на индивидуални или колективни тактически действия отнемаме топката от противника в предварително определени от треньора „зони” в игралното поле.

Зоните, в които отнемаме топката са свързани с ограничаване на игровото пространство на противника, за да го вкараме в безизходица или в неизгодна позиция, от която не може да ни отбележат гол!

За целта се организира „защитен блок” в избраната да се защитава зона, през който противника да не може да мине с дрибъл или подавания.

Основно „оръжие” на зоновата отбрана е пресата.

Топката е основно отправно тяло за нашите действия! Като „стартер” в атлетиката!

Партньорите в близост до нас определят нашата зона за действие!

Противниците и топката определят нашата позиция в зоната ни!

 

 1. I.             Пресата като оръжие на зоновата отбрана

Определение за „Преса”

Терминът “преса” произлиза от английския глагол „to press”, който означава оказване на натиск, притискане. Той е възприет във футбола от терминологията на баскетбола. Характеризира се като “форма на нападателно поведение на защитата”. С аналогично значение е и думата пресиране – “pressing”, която означава съвкупност от движения и действия на играчите на един отбор, които са насочени към затрудняване играчите на противниковия отбор, с ясната цел да му отнемат топката.

Пресата принадлежи към колективните тактически действия в защита. Нейното реализиране става посредством следните индивидуални действия:

 • Пресиране – атакуване на играча, получаващ или владеещ топката.
 • Подсигуряване – това е индивидуално тактическо действие на съиграч, който е готов в случай на неуспешно пресиране да осъществи натиск върху противника.
 • Персонално покритие (Според мен трябва да го определим като Баланс). Персоналното покритие е действие на по-далечните съотборници, което цели да ограничи пространството на противниковите играчи, към които е възможно да се подаде топката. ... Според мен не се налага всеки свободен противник да се покрива персонално, а един защитник може да балансира между двама, като е подготвен да пресече евентуален пас към единия или другия. За съжаление при липса на интелигентност той не се справя и целия защитен блок става жертва, като пресата се преодолява. Все пак ако балансарищият е отличен играч пресата може да се реализира и без числено преимущество, например при 3-ма на 3-ма,  като двама атакуват владеещия топката, а третия балансира между другите двама противници!  

Задачи на пресата:

 • Да се обединят усилията на собствения отбор, насочени към възстановяване на притежанието на топката, когато тя се владее от противника
 • Да се постави противника, който притежава топката под въздействие на непосредствен натиск, с идеята да се забави атаката, да се провокират грешки, да се ограничат възможностите му за подаване на топката или за овладяване чрез единоборство или отнемане.
 • Да се диктува темпото на игра.
 • Да се наруши стилът на игра на противника.

Конкретни действия при пресата:

 • Намаляване на пространството на противниковия отбор и най-вече на играча, притежаващ топката... Както  в атака, играча получаващ топката е длъжен с първото си докосване да спечели предимство, така „пресиращият” трябва да предвиди подаването (дори трябва да го провокира) и да дейвства докато топката е спорна.
 • Стесняване на видимото пространство на играча, владеещ топката.
 • Подтикваме към ускоряване на действията играча, владеещ топката с оглед той да допусне грешка.  Това води до намаляване на времето му за вземане на решение и съответно увеличава възможността за грешки.
 • Много важна е комуникацията между играчите, водеща до единомислене  и единодейвствие между състезателите

 

 

 

Форми на пресата

 

 

НАЧАЛО НА ПРЕСТА – Топката е основно отправно тяло за нашите действия! Като „стартер” в атлетиката!  Когато топката е в притежание на противника бива „свободна” или „покрита”!

Определение за „свободна топка” – топка в краката на противник, когато около него на 4-5 метра няма наш състезател и той може да подаде в произволна посока.

 

Определение за „покрита топка” – топка в краката на противник, когато наш състезател е на „една ръка разстояние” и е в състояние да ограничи времето и пространството на „владеещия”. Със сигурност не може да подаде дълъг пас и това ни позволява да изградим „защитен блок” в тази зона.

 

 

ИНДИВИДУАЛНИ ДЕЙСТВИЯ НА ТЕРЕНА

 1. ПРИДВИЖВАШ НАПРЕД и ОПИТВАШ ДА ПОКРИЕШ ТОПКАТА– ПРИ ЧИСЛЕНО ПРЕИМУЩЕСТВО
 2. СТОИШ – ПРИ ЧИСЛЕНО РАВЕНТВО – ЗАДЪРЖАШ, ПЕЧЕЛИШ ВРЕМЕ
 3. ОТСТЪПВАШ- ПРИ ЧИСЛЕН НЕДОСТИГ

 

КОЛЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ

 1. ОТСТЪПВАШ И ГРУПИРАШ ПРИ – „СВОБОДНА ТОПКА”
 2. ПОДКРЕПЯШ И ПРИСТЪПВАШ КЪМ ПРЕСА - ПРИ „ПОКРИТА ТОПКА”
 3. КОМПАКТНОСТ- ЗАЩИТНИЯ БЛОК  ДА Е КАТО „БЛАТО”- БЛИЗКО РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ ЛИНИЙТЕ, НО НЕ И ПРЕКАЛЕНО, ЗА ДА НЕ НИ ПРЕОДОЛЕЯТ НАВЕДНЪЖ. ОСВАН ЕДИН ЗАД ДРУГ СЕ РАЗПОЛАГАМЕ ШАХМАТНО.

 

ИЗБОР НА ПОЗИЦИЯ В ЗОНАТА НА КОМПЕТЕНТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ.

Владеем ситуацията, уверено и със самочувствие решаваме как да действаме!

 1. ТЯЛОТО МЕЖДУ ПРОТИВНИКА И ВРАТАТА
 2. ВИДИМОСТ КЪМ ТОПКАТА

 

 

Основни ключови фактори, които дават възможност да се предотврати прилагането на преса или да и се противодейства успешно:

 1. 1.   Максимално и гъвкаво използване на широчината и дълбочината на терена.
 2. 2.   Поддържане на висока скорост на придвижване на топката. Това не дава възможност на противниковите играчи да окажат натиск или води до тяхното бързо физическо изтощение.
 3. 3.   Сигурно владеене на топката, което води до намаляване на увереността на противниковите защитници.
 4. 4.    Умело прикриване на собствените намерения. Прилагането на пресата и свързаното с нея тактическо мислене изисква зрително-мисловното възприемане  на игровата ситуация, предвиждане на действията на играча, владеещ топката. Колкото той умее по-добре да прикрива намеренията си, толкова по-малка става вероятността защитникът да окаже адекватна и успешна преса. Усъвършенстване на периферното зрение и разпределение на вниманието.
  1. 5.   Дълбочина и ширина на разположение на играчите, осъществяващи поддържаща функция в условия на атаката.
  2. 6.   Индивидуални умения за спечелване на числено преимущество след дрибъл.
  3. 7.   Преодоляване на „защитния блок” чрез използване на дълги диагонални пасове.( Одеялото да дойде късо.)
  4. 8.   Осъществяване на бързи игрови комбинации.
  5. 9.   Внезапни бързи контраатаки. Последните внасят в играта на отбора елемент на изненада, които са важен момент за предотвратяване на пресата.
  6. 10.       Контрол над темпото на игра.
  7. 11.       Числово превъзходство.
  8. 12.     Подвижност и гъвкавост на мисълта при прилагани на тактическите прийоми.
  9. 13.     Сигурност на действията, основана на съвършено техническо владеене на топката.
  10. 14.    Осъществяване на покритие на пространството в близост до топката.
  11. 15.    Увереност в собствените сили, което води до лидерство на терена.
  12. 16.    Подаване в дълбочина или удари през отбраната към противниковата врата.

Резултатът в футбола е плод на противопоставяне ( действие – противодействие). Само ефективност и в двете посоки може да ни гарантира успех в мача. За това само в България се делим на защитници и нападатели.

Интелекта на футболиста трябва да е толкова развит, че той попадайки в дадена ситуация трябва да реагира адекватно в отбрана или в атака, в зависимост от притежанието на топката : Наша ли е топката или Тяхна!

Затова аз разглеждам атаката като „ преодоляване на пресата на противника ”, с цел стигане до стрелба във вратата му!

Способността на един отбор да избягва пресата на противника с бързо и прецизно движение на топката, му гарантира контрола на темпото и посоката на разиграване, създаването и реализацията на головите положения. По-малко умора, защото многото тичане след топката уморява отбраняващите се, а не разиграващите.

Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж