Думата на треньора

ТЕМА 11: ЗАЩИТА

Понеделник - 21 Май 2012г.

ЗАЩИТА
ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Фаза на игра, когато противникът владее топката!
ЦЕЛ: Топката да не влезе в нашата врата!
ВАРИАНТИ: Зонова отбрана, Персонално покритие и СМЕСЕНА ОТБРАНА.
АЛГОРИТЪМ (Последователност на действията): Първо - Свободната топка да се покрие! Второ - защитният блок да се организира и да приложи „преса" с цел връщане притежанието на топката!
Момент и начин на действие за успешно покритие на топката: Предвиждаш подаването между противниковите съотборници и тръгваш да скъсиш дистанцията в началния момент на движение на топката при подаването (а не след като пасът е стигнал до следващия партньор от рамката на противника - предвиждаш, а не реагираш). Ако пасът е бавен или прецизността на поемането не е на ниво, защитника получава предимство пред нападателя и покрива топката, като блокира поемане или подаване към опасна зона! Следователно в атака трябва да не играеш с изгубен такт (излишни докосвания, изпуснат момент за подаване) и бавно движение на топката ако искаш да не успеят да те „блокират".
СТРАТЕГИЯ: 
План „А" - Незабавно връщане на притежанието на топката, след неточно подаване от съотборник или лошо поемане! - Мигновено от атакуващ ставаш пресиращ (тъй като си най - близо до топката, ограничаваш време и пространство на противника още в овладяването на топката). Най - близко разположеният ти партньор, който се е предлагал за пас, мигновено става подсигуряващ, като двамата организирате „защитен блок" , който ограничава дълъг пас или подаване към опасна зона (опасна е средната зона на игрището, защото позволява многообразие в избора на подаване и следователно затруднява максимално разположението на отбраната. Това е причината топката да се пресира с цел да се подаде назад или изпрати в безопасни зони, по периферията на игралното поле, където тъч линията или аут линията ни помагат в отнемането. В случай, че не си върнете притежанието на топката, то при всички случаи съотборниците ви предвиждат от къде може да дойде топката и да се прегрупират успешно в защитен блок!
План „Б" - При трайно изгубване на топката в противниковата третина. Изграждаме на „защитен блок" (не срещаме един по един, а се разполагаме така, че който пресира е подсигурен на два метра зад гърба), през който топката не може да мине без да стане наше притежание! За целта се разполагаме в средната третина в две линии - нападатели и защитници по 4 и двата вътрешни халфа между линиите. Образно казано си представете средната третина от терена, като блато (защитаващите сме блатото) и ги караме да нагазят него(Виж схема1). Противника трябва или да ни прегази по земя или да ни прехвърли с пас по въздуха, за който сме подготвени да „отстъпим мигновено назад" и да стигнем първи до топката. Ако я ритне по въздух „на адрес" към централния нападател се борим за рикоширалата топка! Остава им да разиграват в линията на отбраната свободно или да тръгнат с дрибъл или къси подавания да ни преодолеят по земя. Ние чакаме това и дебнем подаване на топката към фланга. Страничната линия ограничава получаващия паса до подаване по тъча „пас по линията" или „пас към средата". Единия нападател отрязва „обратния пас" към централния защитник. Външния покрива топка. Крайният бранител и близкият вътрешен подсигуряват! Връщаме притежанието на топката и довършваме атаката. Ако се провалим и допуснем пас в нашата третина разполагаме с план „В". 
План „В" - При провал на пресата в средната третина, се прегрупираме, като отстъпваме в собствената половина с цел изграждане на защитен блок пред дъгата на наказателното поле - охраняване на огневите зони (зоните, от които топката може да се стреля и да ни се отбележи гол). Характерното за там, е че играем смесено покритие - Хем имаме блок, който не позволява топката да мине по посока на вратата, хем всеки охранява противник в огневата зоната, така, че да не му позволи да стигне пръв до топката. Важно! Нападателите в огневите зони може да отбележат с едно докосване (глава, тяло или крак), така че изборът на позиция на бранителя, разпределението на внимание и мигновената му реакция (по топката, а не след нападателя) са определящи за класата на бранителя. Ако той не „прочете ситуацията" по-добре от нападателя и не може да го изключи от игра, а само го преследва, означава, че няма класа!
ПРЕДИМСТВА и НЕДОСТАТЪЦИ на ВИСОКАТА ПРЕСА - модерно оръжие в съвременния футбол, за отнемане на топката в противниковата третина. Така се спестява прегрупиране в средната или собствената третина, което от своя страна спестява доста от тичането за прегрупиране. Много малко отбори са готови да „покрият" и отнемат свободна топка в „противниковата третина", без да изпаднат от игра един по един и без да са уязвими за дълъг пас в собствената си половина зад гърба на отбраната! 
Тръгне ли противников отбор да ни пресира „високо", докато си подаваме топката по линията на отбраната и тя е трайно е наша - „свободна", без да могат да ни ограничат дългия пас, ние сме длъжни да се възползваме се от празните пространства зад гърба на противниковата отбрана. Подаваме дългия пас над защитния блок в 30-40 метровата зона (празното пространство между централната линия и противниковата врата), така че вратарят да не може да стигне пръв до топката! Важно е само нашият нападател да се е движил по линията на крайната отбрана (без да влиза в засада) и в момента на подаването да спринтира към топката. Ако вратарят се е подлъгал да тръгне напред към топката ще остане в „мъртва зона" (без да може да стигне пръв до топката и без да може да се върне да покрие вратата). Нападателят ще го елиминира с едно бутане покрай него и ще отбележи на празна врата. Ако топката още „тупка", ще го прехвърли над главата с едно докосване. Ако вратарят остане в рамката, нападателят ще го надиграе 1 на 1 след поемане и дрибъл!
Ролята на вратаря срещу „висока преса" от страна на противниковия отбор! Играта му с крака е безценно предимство, защото всеки защитник на когото са „покрили топката" и не може да я изнесе с дълъг пас напред, може да я върне назад към вратаря, който ако има необходимата техника и прецизност на игра с крака, ще изнесе топката в незащитена от противника зона!
Обратно! Ако ние прилагаме висока преса на противника, още в тяхната третина!
За успешната реализация на „висока преса" от наша страна има една „ключова дума" и тя е „ПОКРИТА ТОПКА". Не може топката да е „свободна" (в притежание на противников защитник, който може свободно да дриблира или подаде дълъг пас) и нашия защитен блок да се придвижва напред с цел да отнеме топката!!! Тогава освобождавайки празни пространства за гърба на крайната отбрана ставаме лесна плячка на един дълъг пас зад гърба, където предимство има най-бързия и съобразителен състезател, който обикновено е звездата на противника! 
СЛЕДОВАТЕЛНО: Успешна висока преса се прилага, само след покриване топката от двама състезатели (пресиращ и подсигуряващ), които ограничават подаването на противника към периферията на терена (към тъч линията). Тогава по знак на централния бранител веригата накланя, освобождава краен бранител да излезе високо и да подсигури крилото, вътрешния и централния нападател, които агресивно се опитват да си върнат притежание на топката.
Аз лично изисквам висока преса, само когато атакуваме в противниковата третина и допуснем лошо подаване в атака. ТОГАВА ВМЕСТО ДА СИ ПРАВИМ РАЗБОРИ И ДА РЪКОМАХАМЕ, нападателят, към когото е бил пасът преследва топката за да я покрие още в момента на овладяването и да предотврати изчистване с едно докосване. Останалите, които са разположени широко в рамка за да разиграваме се сгъстяват мигновено и организират блок високо в противниковата половина!

Преса на фланга в средната третина - очакваме пас към краен бранител, когото да блокираме в момента на овладяването на топката, така че да не може да я вкара в средата на терена, а да опита дрибъл или пас по тъч линията, където топката ще стане спорна и ще си я върнем.


Опит за висока преса срещу „свободна топка" - неефективен. Докато „защитния блок се придвижва към топката, крайният бранител с един прехвърлящ дълъг пас ще изпрати свой нападател сам в празното пространство зад гърба на отбраната!

В следващата статия самостоятелно ще обсъдим „Пресата" ,като основно тактическо оръжие във футбола .

Очаквайте скоро ONLINE магазина на ФК Евроколеж